KULTURA U POU KT

25.3.2024.

Memorijalna likovna izložba Božidara Škofača

 

20. ožujka 2024. godine u Arcus klubu povodom obilježavanja godišnjice smrti autora, a na poticaj i uz pomoć kutinskog slikara Želimira Šiška, otvorena je memorijalna likovna izložba Božidara Škofača.
U ovoj memorijalnoj izložbi odabrane su slike koje je Božidar Škofač naslikao u vremenskom razdoblju od 2018. do 2023., a slikane su uljem na platnu. Ujedno ove slike slave život i radost, umjetnost i ljepotu.
Stoga su i odabrane slike s motivima na kojima su upravo prikazi raznih tradicijskih plesova, odnosno i prikaz pojedinačnog za svaki od plesova. 
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina prof. Sanja Feltrin upoznala je nazočne s osnovnim životopisnim podatcima autora, rođenog u pokupskom selu Letovanić.
O autoru je osobno, kao nećak i kao povjesničar umjetnosti, govorio Jurica Škofač. Pri tome je istaknuo da je Božidar bio jedan od najvećih skupljača etno baštine. "Rijetko je tko uspio dočarati ljepotu i baštinu Letovanića, prenoseći uljem na platnu teme iz svog okoliša, drvene arhitekture u koje je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu
Božidar Škofač je bio veliki ljubitelj folklorne umjetnosti, osnovao je KUD Poculica, Letovanić u ranim 70-im godinama 20. stoljeća. Uz to, bio je i veliki poznavatelj tradicijskih pjesama i plesova sela Letovanić i okolice. Plesni opus Božidara Škofača, čiji se manji fundus može vidjeti na ovoj memorijalnoj izložbi, je općenito koloritno i ekspresivno intenzivan, a stvaralački je slobodan i dosljedan svoga poziva."
Želimir Šiško je, kao član komisije za kulturu pri Uredu gradonačelnika, otvorio izložbu. U glazbenom dijelu programa nastupio je ŽVA Kutinske dunje pod vodstvom prof. Svjetlane Gvozdenović Glavaš.
Izložba nedavno preminulog slikara prof. Božidara Škofača iz Letovanića bit će postavljena u Arcus klubu Pučkog otvorenog učilišta Kutina do 12. travnja 2024. godine pa je to prilika za razgledavanje za sve koji nisu uspjeli doći na otvorenje.

 

Dokumenti za preuzimanje