Odjel za kulturu POU Kutina više od 53 godine brine o organizaciji raznih kulturnih događanja u gradu Kutini i šire organizirajući:

– filmske projekcije,

– kazališne predstave,

– koncerte,

– izložbe,

– baletne predstave,

– festival kazališnih predstava “Idem i ja u kazalište”,

– festival za djecu i mladež “Neki novi klinci”,

– Festival alternativnih nezavisnih izričaja (FANI),

– Noć kazališta,

– radionice i predavanja.

Tijekom godina na raznovrsnim programima i kulturnim događanjima imamo deset tisuća posjetitelja, što uključuje djecu od vrtićke dobi do osoba treće životne dobi.

 

 

Novosti

3.6.2019.

BALETNA PREDSTAVA - DON QUIJOTE u subotu 8. lipnja 2019. g. u 19 sati i u nedjelju 9. lipnja 2019. u 17 sati u Domu kulture POU Kutina

Najavljujemo premijeru baleta DON QUIJOTE koju će Balet Pučkog otvorenog učilišta Kutina izvesti u subotu 8. lipnja 2019. g. u 19 sati i u nedjelju 9. lipnja 2019. u 17 sati u Domu kulture POU Kutina.

Balerine uz koreografkinju i voditeljicu Vesnu Kovačević s velikim uzbuđenjem i radošću pripremaju ovaj strastveni balet prepun karakternih plesova nadahnutim Španjolskom i flamencom.
U okviru projekta i uz pomoć sredstava Ministarstva kulture izrađeni su raznovrsni kostimi: Španjolke, Toreadora, pa čak i šumske nimfe - Drijade.

Na predstavi će nastupiti i male balerine Dječjeg vrtića Kutina.

Ove godine ulaznice za baletnu predstavu su besplatne jer nam to omogućuje ESF projekt Tik-tak, vrijeme je za kulturu.
Ulaznice se mogu preuzeti u tajništvu POU Kutina radnim danima od 7 do 15h.


O Baletu:
Balet Don Quijote na svakom se popisu obožavatelja baleta ravnopravno navodi kao jedan od najvećih baletnih klasika, uz Labuđe jezero, Orašara, Trnoružicu, Bajaderu i Giselle, a svi su koreografski dragulji Mariusa Petipaa. Ono po čemu se Don Quijote ističe jest da će ga, osim vjerne baletne publike, zavoljeti i oni koji balet nisu uživo nikada gledali.

Radnja nema gotovo nikakve poveznice s Cervantesovim slavnim romanom, čiji naslovni lik čini tkanje koje događaje u baletu povezuje u cjelinu. Vesela je to i romantična priča o paru, Kitri i Basiliju, koji susreću Don Quijotea i uz njegovu pomoć pobjeđuju sve prepreke njihovoj ljubavi.

U Don Quijoteu ujedinjeni su svi nabrojani slavni klasični baleti: 1. čin obiluje nacionalnim plesovima po kojima je prepoznatljiv Orašar, 2. čin slika je klasičnog "bijelog" baleta kakav možemo vidjeti u Bajaderi, Labuđem jezeru i Giselle, a 3. čin hvalospjev je tehnici klasičnog baleta, slično kao divertissementi iz Trnoružice. Ono što će publika sigurno pamtiti je upečatljiva kompozicija Ludwiga Minkusa koja prati ovaj balet, a čiji Vam isječak (iz karakternog plesa 1. čina, Seguidilla) šaljemo za radosno slušanje https://youtu.be/3riG-gw2fCY

Dokumenti za preuzimanje