Ovaj vikend u kinu

16.10.2020.

"DJEVOJKE SU ČUDNE" projekcija filma - MARE u Arcus clubu

NEDJELJA, 18.10. u 20h u Arcus clubu

projekcija filma MARE

Andrea Štaka je rođena 1973. godine u Švicarskoj. Diplomirala je i magistrirala na Školi za vizualne umjetnosti u Zürichu. Raniji filmovi, kao što su Hotel Belgrad i Yugodivas, prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Sundance, Locarno i München, i osvojili su nekoliko nagrada. Andrea Štaka 2005. godine dobila je stipendiju NYSCA. Već sa svojim prvim igranim filmom, Das Fräulein, osvojila je nekoliko festivalskih nagrada, među kojima su Zlatni leopard u Locarnu i Srce Sarajeva za najbolji film.

Mare je treći dugometražni film ove hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.
Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.
"Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?", dodaje autorica Andrea Štaka.
Film Mare svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Škaričić je inače prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu. Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je Pulski filmski festival, te sada započinje svoj put do šire domaće publike.

Kalendar događanja

Novosti i najave

HIT CRTIĆI srijedom u POU KT - Kino Moslavina, 8 najboljih naslova u 20/21 godini

Objavljeno: 7.7.2021.