15.7.2022.

"FILMSKI BORŠČ" Ukrajinski filmovi u Kinu Moslavina

 

ZEMLJA JE PLAVA KAO NARANČA

IZVORNO IME: Земля блакитна, ніби апельсин

REDATELJ: Irina Cilik|  ŽANR: dokumentarni, ratni

TRAJANJE FILMA: 74 min  |  GODINA: 2020  |  DRŽAVA: Ukrajina  | 

PRIKAZIVANJE: ponedjeljak, 18. 7. 2022. u 18:00 sati

CIJENA ULAZNICE: besplatan ulaz

 

SADRŽAJ FILMA:

Obitelj Trofimčuk živi u gradiću Krasnogorivka u Donjeckoj oblasti koji se nalazi u tzv. crvenoj zoni, odnosno vrlo blizu crte razdvajanja sukobljenih ukrajinskih i separatističkih ruskih snaga. Glava kuće je Hana, samohrana majka koja živi s četvoro djece i njihovom bakom. Zanimljivost Trofimčukovih nije samo ta da se usprkos izloženosti granatama i ostalim vojnim djelovanjima nisu odlučili napustiti grad, već ta da oni u tim životnim okolnostima snimaju film o sebi koji su nazvali 2014 kako bi 'zadržali privid normalnosti'. Pritom u materijal koji snimaju kćeri Miroslava, zadužena za kameru, i Nastja, za zvuk, upada šira slika svakodnevice obitelji koju pak bilježi kamera profesionalnog snimateljskog tima, čime se granica između fikcije i stvarnosti na često nadrealan način počinje ispreplitati.

 

Dokumentarni film ukrajinske redateljice i pjesnikinje Irene Tsilik svoju je premijeru imao na festivalu u Sundanceu 2020. godine, gdje je autorica u kategoriji Svjetskog dokumentarnog filma osvojila nagradu za Najbolju redateljicu. Također, film je u Hrvatskoj prikazan na Zagreb Doxu 2021. godine, gdje je proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies that matter, a iste je godine film proglašen Najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom.

 

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=LCl-GHzXwEU

 

*****************************************

 

PLEME

IZVORNO IME: Плем’я

REDATELJ: Miroslav Slabošpicki|  ŽANR: kriminalistička drama

ULOGE: Grigorij Fesenko, Jana Novikova

TRAJANJE FILMA: 126 min  |  GODINA: 2014  |  DRŽAVA: Ukrajina, Nizozemska  | 

PRIKAZIVANJE: utorak, 19. 7. 2022. u 18:00 sati

CIJENA ULAZNICE: besplatan ulaz

 

 

SADRŽAJ FILMA:

Sergij (Grigorij Fesenko) novopridošli je učenik kijevske škole za gluhe i štićenik doma u kojem od prvog dana biva ubačen u sustav kojim upravlja skupina nasilnih tinejdžera koje predvodi Kralj (Oleksandr Osadči). Grupa se ustvari bavi organiziranim kriminalom koji uključuje pljačku i prostituciju, odnosno podvođenje nekolicine štićenica doma. Kada jedan od članova nastrada na 'poslu', Sergij ga odlučuje zamijeniti i pritom se zaljubi u Anju (Jana Novikova), koja mu je dodijeljena kao svodniku, čime svjesno prelazi granicu koju nije pametno prijeći.

 

Dugometražni prvijenac ukrajinskog redatelja Miroslava Slabošpickog iznenadio je mnoge gledatelje svojom radnjom, glumačkom postavom i načinom na koji je snimljen. Jer film je rađen s glumcima koji su doista gluhi, a jedini oblik sporazumijevanja u filmu je ukrajinski znakovni jezik, čime je gledatelj nimalo elegantno izmješten iz zone komfora i stavljen u poziciju 'hendikepiranoga'. Također, ono što je ponajviše isticano vezano uza film jest lakoća i uvjerljivost kojom su mladi glumci (uglavnom naturščici) utjelovili svoje likove, što treba shvatiti doslovno jer je njihov jedini oslonac ekspresija. Film je premijerno prikazan u najstarijoj paralelnoj sekciji canneskog festivala Semaine de la Critique 2014. godine, koju organizira Francuski sindikat filmskih kritičara, gdje je „pomeo kritiku i publiku“ te osvojio Grand Prix (Nespresso Prize), France 4 Visionary Award i Gan Foundation Support for Distribution. Svoju festivalsku promociju širom svijeta film je okrunio brojnim nagradama, a u mnogim zemljama, navodi se i taj podatak, bio je prvi ukrajinski film koji je doživio svoju distribuciju.

 

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=T6a-cW08G6k

 

*****************************************

 

STOP ZEMLJA

IZVORNO IME: Стоп-Земля

REDATELJ: Katerina Gornosta|  ŽANR: drama

ULOGE: Marija Fedorčenko, Arsenij Markov, Jana Isajenko

TRAJANJE FILMA: 122 min  |  GODINA: 2021  |  DRŽAVA: Ukrajina  | 

PRIKAZIVANJE: četvrtak, 21. 7. 2022. u 18:00 sati

CIJENA ULAZNICE: besplatan ulaz

 

SADRŽAJ FILMA:

Maša (Marija Fedorčenko), Jana (Jana Isajenko) i Senja (Arsenij Markov) školski su drugovi u jednoj kijevskoj srednjoj školi. Ono što ih međusobno veže njihova je introvertna priroda i osjećaj nepripadanja okruženju. Njihova svakodnevica ispunjena je školskim obavezama, pripremama za završne ispite i upis na faks koliko i potragom za vlastitim identitetom, kojom dominiraju nesigurnost i neizvjesnost, praćenom tipičnim tinejdžerskim eksperimentima. Veću želju za interakcijom kod Maše će izazvati emocije vezane za Sašu (Oleksandr Ivanov), mladića iz razreda, za koje nije sigurna kako ih i da li ih uopće iskazati.

Fokus filma ipak nije sužen na određeni broj likova, već baca širi pogled na generaciju koja se nalazi na životnoj prekretnici, pa su u film ubačeni i dokumentarni snimci razgovora koje je ukrajinska redateljica i scenaristica Katerina Gornostaj vodila sa skupinom tinejdžera sastavljenom od 25 neprofesionalnih glumaca. Igrano filmski prvijenac autorice premijeru je imao u programu Generation 14plus Berlinskog filmskog festivala 2021. godine i nagrađen je Kristalnim globusom.

 

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=7CU2V4Yt38g