29.4.2019.

Dani smijeha-FILMOVI Charlieja Chaplina-ulaz besplatan

Dani smijeha-FILMOVI Charlieja Chaplina-ulaz besplatan

projekcije:
Dokoličar (The Idle Class) - Petak 03.05. u 17:00 sati
Useljenik (The Immigrant) - Petak 03.05. u 17:30 sati
Pasji život (A Dog’s Life) - Subota 04.05. u 17:00 sati
Mališan (The Kid) - Nedjelja 05.05. u 17:00 sati

'Mališan' (1921.) prati Skitnicu u najnovijoj dogodovštini, kad preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Skitnica uvodi dječaka u tajne džeparenja sve dok mu u dobi od pet godina ne postane ravnopravni poslovni suradnik. U ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je uloga prometnula u prvu pravu dječju glumačku zvijezdu, a 'Mališan' se smatra najslavnijim filmom iz ere nijemoga filma.

Legendarni 'Pasji život' iz 1918. godine također prati priču o Skitnici koji ovoga puta spašava psa lutalicu. On će mu kasnije pomoći da na razne kreativne načine dođe do hrane, pića i novca. Glavnu žensku ulogu, pjevačicu u noćnom baru u koju se Skitnica zaljubljuje, tumači Edna Purviance, stalna Chaplinova filmska partnerica koja je s njim odigrala 30 uloga.

U 'Dokoličaru' (1921.) Chaplin ismijava bogatu klasu i njezin dekadentni stil života. Skitnica se ovaj put ušuljao u golf klub, gdje upoznaje besramno bogatu Ednu koja se svađa sa svojim pijanim mužem. Bogataš i Skitnica slučajno zamijene uloge i Skitnica završi u naručju bogataševe žene. Chaplin, naravno, tumači obje uloge.

'Useljenik' (1917.), najcjenjeniji Chaplinov kratkometražni film, označio je autorski pomak od žanra slapstick komedije prema društvenoj kritici, koja će ostati prisutna u većini njegovih sljedećih filmova.