Novosti

6.10.2020.

DJEVOJKE SU ČUDNE ponovno u Kutini

DJEVOJKE SU ČUDNE / GIRLS ARE WEIRD ponovo u Kutini!!!!

Sva događanja održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Po treći put od svojeg obnavljanja u Kutini se od 15. do 18. studenog održava festival znakovitog naslova DJEVOJKE SU ČUDNE. Osnovan još daleke 2003. godine inicijativom mlade Kutinčanke Carle Ferreri, Festival se bori s predrasudama i stereotipnim poimanjem žene. Dovodi autorice različitih poetika, dobi i medija izražavanja, koje su svojim ostvarenjima obilježile tekuću godinu. Postavlja aktualna pitanja s ciljem senzibilizacije publike i dinamiziranja kutinske kulturne scene.
Izložbeni dio programa odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Idejna začetnica festivala: Carla Ferreri
Organizator: Foto video klub Kutina, Iva Prosoli, Davor Habazin
Vizualni identitet: Ivana Borovnjak
Partneri festivala: Muzej Moslavine, Pučko otvoreno učilište Kutina (POUK), Knjižnica i čitaonica Kutina, Turistička zajednica grada Kutine
Sponzori Festivala:, Sindikat EKN, Cjevomont d.o.o.

 

Program festivala:

ČETVRTAK, 15.10. u 19 h, Knjižnica i čitaonica Kutina: Monika Herceg – predstavljanje knjige poezije Vrijeme prije jezika (izdavač: Fraktura, 2020.) Razgovor vodi Srđan Sandić
SUBOTA, 17.10. U 21 h, Klub Arcus, POUK – koncert Neon Wife, predgrupa Stela Šmit
NEDJELJA, 18.10. u 20h, Klub Arcus, POUK: projekcija filma Mare (r. Andrea Štaka)

Kontak osoba:
Davor Habazin
davorhabazin@gmail.com
0917611376

 

Više o programu:

ČETVRTAK, 15.10. u 19 h, Knjižnica i čitaonica Kutina: Monika Herceg – predstavljanje knjige poezije Vrijeme prije jezika (izdavač: Fraktura, 2020.)
Monika Herceg rođena je 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i / ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvijenac izdan 2018.godine i međunarodnom nagradom Mostovi struge. 2018. godine dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga naslova Lovostaj. objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na natječaju Biber 2019. za najbolju priču.
Član je uredništva časopisa Poezija Hrvatskoj društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci.
Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika. Izbor pjesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L'Ollave, 2019). Početne koordinate prevedene su i objavljene na makedonskom jeziku u sklopu nagrade Mostovi struge. Sudjeluje u europskoj pjesničkoj platformi Versopolis (www.versopolis.com), u okviru koje su joj, povodom sudjelovanja na međunarodnim pjesničkim festivalima, objavljene knjige prevedenog izbora iz poezije u Austriji i Litvi.

 

Odvajkada, dakle od kraja osnovne škole, poeziju čitam s olovkom i s jednom što manjom sveščicom koja stane u svaki džep, i u koju zapisujem riječi, fraze, konstrukcije, stihove, koji mi se svide. Manje da bih se na njih podsjećao, više da bi ih zapisujući upamtio. Iz knjige Monike Herceg prepisivati sam počeo od naslova, a zatim sam prepisao mnogo toga. Ono što u sveščici podvučem, to mi se sviđa najviše na svijetu. Mnogo sam toga Monikinog podvukao. Neke bih stvari dao da se, kao u onoj Bolañovoj prozi, prepišu na nebo mlazovima mlaznih aviona. Recimo: “i vrijeme je da se izbavimo iz boga”, i ono kada boga smatra odgovornim “za sitne šake kojima ne mogu / odvaliti ocu komad neba na glavu”. I naročito ono: “Ovdje, šutnja se prikrada kao stonoga”. Poezija počinje, sve počinje slikom šutnje koja se prikrada kao stonoga. –

Miljenko Jergović

 

SUBOTA, 17.10. U 21 h, Klub Arcus, POUK – koncert Neon Wife, predgrupa Stela Šmit

 

Novi glazbeni projekt Neon Wife iza kojeg stoje Irena Žilić i Lucija Potočnik službeno je predstavljen njihovim prvim EP-jem "My, Oh My" u listopadu 2019. godine.
Ovaj sjajni duo se razvio svirajući zajedno u Ireninom bendu, a suradnja je nakon brojnih koncerata i turneje po Velikoj Britaniji i Italiji s grupom Morcheeba urodila njihovim zvukom.
Kako su same istaknule, projekt Neon Wife nastao je iz kreativne kompatibilnosti i velike želje da stvaraju glazbu koja im je obadvjema bliska, ali ju do sada nisu imale priliku raditi. Kolaboracija je bila i dodatna prilika da se međusobno glazbeno nadopune, a produkciju EP-ja su prepustile zagrebačkom glazbeniku i producentu, Marku Mrakovčiću.

Stela Šmit studentica je Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, samouka je gitaristica, ali se primarno bavi pjevanjem. Broji nekoliko samostalnih koncerata u sklopu gradskih događanja i festivala u Kutini. Protekla godina za nju je bila iznimno glazbeno i iskustveno plodna. Mogli ste je gledati u Kazalištu Komedija gdje je glumila Guju u mjuziklu Šuma Striborova i u ovogodišnjoj sezoni The Voice Hrvatska. Kako je i sama rekla, nije imala velika očekivanja od showa, negdje je usput pobijedila samu sebe i svoj strah od nepoznatog. Zauzvrat je od The Voica dobila prekrasno iskustvo i uspomenu te divnu pjevačku ekipu. U svoje slobodno vrijeme piše i sklada pjesme.

 

NEDJELJA, 18.10. u 20h, Klub Arcus, POUK: projekcija filma Mare (r. Andrea Štaka)
Andrea Štaka je rođena 1973. godine u Švicarskoj. Diplomirala je i magistrirala na Školi za vizualne umjetnosti u Zürichu. Raniji filmovi, kao što su Hotel Belgrad i Yugodivas, prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući Sundance, Locarno i München, i osvojili su nekoliko nagrada. Andrea Štaka 2005. godine dobila je stipendiju NYSCA. Već sa svojim prvim igranim filmom, Das Fräulein, osvojila je nekoliko festivalskih nagrada, među kojima su Zlatni leopard u Locarnu i Srce Sarajeva za najbolji film.

Mare je treći dugometražni film ove hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.
Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.
"Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?", dodaje autorica Andrea Štaka.
Film Mare svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE - Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Škaričić je inače prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu. Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je Pulski filmski festival, te sada započinje svoj put do šire domaće publike.

Dokumenti za preuzimanje