Novosti

26.11.2019.

Otvorenje izložbe Likovno svojoj Kutini - Ivica Ico Bilandžić

U četvrtak, 28.11.2019 u 18h otvaranje izložbe Likovno svojoj Kutini Ivice Ice Bilandžić u Arcus klubu u Kutini.

STVARATI, TRAŽITI, OTKRIVATI ...

 

Ico, Bil, Bojs, radi bliskosti nećete pogriješiti koji nadimak izaberete za Ivicu Bilandžića uz njegovu paletu. Neposrednošću brzo će vam  postati  prijateljski blizak. Pratim njegov rad od prve samostalne izložbe. U životnoj okolini (Kutina) i radnoj (Petrokemija d.d.) trebala je podsjetiti  da tu živi netko koji potezom kista ima  bogatiji život od obične svakodnevnice. Imao je sreću što je  poslušao poznatog Matka Peića koji je  rado  bio gost u njegovom   kutinskom domu. Govorio  bi  stvaralačka lakoća dobrog majstora znači ne zasititi se onim  što ti  je netko  pohvalno, pa bio to i ja  tek usput rekao. Prijateljska  poruka bila je – ne zadovoljiti  se prvim često kurtoaznim pljeskom ili vrijednosno sumnjivom pohvalom u lokalnim novinama. Stvarati, tražiti, otkrivati...Od spomenute Peićeve  poruke Ico u gotovo pola stoljeća nije odustao.

Moje  „lutajuće pero“ bez  slojevite analize primjene likovnih tehnika u njegovom radu više se oduševljavalo dojmom, osobito pejzažno ili kroz vedute viđenoga. Zahtjevnije ocjeni  približio sam se posebno uz zapažen Bilandžićev  „Naftni ciklus“.  Kako i ne bih,  kad Stanko Špoljarić ukazuje da je riječ o slikaru nesvakidašnjeg talenta. On - kaže povjesničar umjetnosti - jednako privlačnim čini i razlistanost drveća i u polju postavljenu naftnu klackalicu. Od brojnih izložbi zasigurno reprezentativna (54 ulja)  je prošlogodišnja u glavnom gradu Latvije Rigi  (metropola europske kulture). Dovoljna  je ocjena tamošnje  kritike koja je uputila da je u tom dijelu Baltika  prvi put  pokazana jasnoća i šarena slika hrvatskih krajolika. Posebno zapaženo prihvaćeni su  elementi svjetlosti radova sa sunčanog Jadrana, protuteža baltičkoj priobalnoj svakodnevnici.

Kritika je uputila na slikara raznovrsnih i izražajnih pejzaža hrvatskoga ruralnog krajolika u svim godišnjim dobima. Plijene i lokalna arhitektura, zatim jadranski plavi tonovi te plutajući ribarski brodovi, kao i bogati i ekspresivni cvjetni aranžmani.. Autorov likovni rukopis svjetlošću obasjava veličinu i krhkost života. Njegov stvaralački opus tako u više tehnika bilježi: stare hrvatske drvene hiže, mlinove na vodi živopisne Pakre, krušne peći, natrule vrbike nad potocima, rasušene čamce i  drvene mostove u nestajanju,

Ivica Ico Bilandžić doista nudi svoj krajolik likovne duše u nekom samo  njegovom poput vela smirenom plavetnilu. Ono ne pokriva, već tihim pristupom čas blažim, čas jačim tonom do skicuoznosti daje intimni pristup sadržaju. Naslućivanje prepoznatljivoga nudi se nekom posebno neposrednom blagošću: do daljine plavičaste morske pučine, ili plavetnila daleke šume na izmaku prostora velikog Lonjskog polja.

Naše je  posjetiti izložbu u  Arcus klubu  kutinskog Pučkog otvorenog učilišta,   Ostalo je osjećajni  doživljaj u završnici programa Dana grada Kutine 2019. godine.

Dragutin Pasarić

 

O autoru:
Ivica Ico Bilandžić, živi i slika u Kutini i Malinskoj na Krku. U svom 45 godišnjem slikarskom radu ima preko 200 skupnih i 63 samostalne izložbe, u 34 mjesta, ( od toga 45 puta u galerijskim i 18 puta u multikulturalnim i društvenim prostorima) u zemlji i inozemstvu – (Kutina, Zagreb, Bjelovar, Koprivnica, Vinkovci, Gaj, Popovača, Ivanić Grad, Sisak, Labin, Sv. Vid, Bakar, Kamp Linford, Brno, Češke Budjevice, Studgard, Malinska, Lipovljani, Kraljeva Velika, Kloštar, Krapje, Hrvatska Kostajnica, Daruvar, Krapinske Toplice, Križ, Lipik, Novska, Ravna Gora, Privlaka, Fužine, Zadar, Stara Sušica i Riga. Pučku je školu pohađao u Kraljevoj Velikoj, Lipovljanima i Novskoj a u Zagrebu Tehničku školu i Školu primijenjene umjetnosti. Radeći u INA Petrokemiji Kutina kratko, kao tehničar automatizacije a do mirovine kao dizajner tehnolog u ZaRi, intenzivno je slikao, izlagao, autodidaktički studirao i usavršavao slikarstvo, pod mentorstvom prof. Antuna Despota u Zagrebu. Član je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika). Za neka slikarska i dizajnerska rješenja, dobitnik je nekoliko pohvala, priznanja i nagrada na lokalnoj i državnoj razini. Kao slikar i poznati maketar – modelar, bavi se izradom multifunkcionalnih maketa crkava, oltarnih slika, te obnovom sakralnih slika, kipova i niskih crkvenih oltara.
O slikarstvu Ivice Ice Bilandžića pisali su i govorili eminentni likovni kritičari, akademici, povjesničari umjetnosti, akademski slikari, publicisti, pisci i pjesnici: Matko Peić, Josip Depolo, Juraj Baldani, Helena Cvetkova, Stanko Špoljaeić, Sanja Grković, Mirjana Sakač, Nevenka Nekić, Milena Žic, Ivona Pavković, Franjo Horvat, Mladen Mitar, Ivan Milat, Ivan Raos, Josip Palada, Dragutin Pasarić, Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić, Una Jansone, Andrejs Germanis i Nora Cesiniece. Icine slike našle su svoje mjesto u privatnim i gradskim galerijama u domovini, te u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Latviji, kao i Kanadi SAD-u i Australiji.

Dokumenti za preuzimanje