Kupite ulaznicu

Žanr: drama, povijesni, sportski

Redatelj: Darko Bajić

Glavne uloge: Strahinja Blažić, Leon Lučev, Goran Bogdan, Krešimir Petar Ćosić

 

Sinopsis: „Bit ćemo prvaci svijeta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali jugoslavensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Europi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borislav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).
Centralni događaj filma je finalna utakmica na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san -prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smješten u dva različita vremenska perioda, u sadašnjem i u sjećanjima Nebojše Popovića.

Njihov životni put počinje još od Drugog svjetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mjesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vjere koju je njegovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmama ili čak bez ikakve obuće.

Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoj Korać, poginuo je godinu dana prije utakmice, a glavni igrač i kapetan tima, Ivo Daneu, je povrijeđen, tako da su nositelji igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.

Sadašnje vrijeme obiluje ogromnim očekivanjima cijele nacije, uključujući i političko vodstvo zemlje. 23. svibnja 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani poslije niza srebrnih odličja. Pobjeda nad američkim timom je daleko više od samo sportske pobjede.

Jugoslavija trijumfira, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cijela zemlja je u transu. Predsjednik Tito je zadovoljan. Naravno, povijest ovoj priči daje gorak okus uzaludnosti.

Projekcije: subota i nedjelja, 23. i 24. svibnja 2015. godine u 18,00 i 20,00 sati.